Att klippa, eller inte klippa

Jag har klippt ner Kezos päls ett par gånger. Han är extremt håröm och han får lätt våtexem på sommaren när han badar. Jag älskar inte heller att kamma honom, speciellt inte eftersom han hatar det så.

Nu har jag börjat fundera på en omgång till, fast hos hundfrisör för att få det lite finare. Jag lade upp en bild på honom som klippt på collieklubbens facebooksida och frågade andra om de gjort likadant nån gång. Jag fick väldigt blandade svar. En del förstod mig och tyckte till och med att han var lite söt. En del hade gjort samma sak och en del förstod inte hur jag ens kunde komma på tanken att klippa ner den vackra pälsen?? För det är ju just det. Den fyller ju inte direkt någon funktion. Även om andra påstod att pälsen visst skyddar mot värme också kan ju jag som faktiskt klippt bort den intyga att i alla fall min hund blev betydligt piggare utan päls när solen gassade. Pälsen ska tydligen få en sån hemskt kvalitet efter att den klippts enligt förespråkarna för långpälsade hundar. Inte heller något jag märkt av utan snarare tvärt om. Pälsen som växt ut har haft en BÄTTRE kvalitet!

Varför köpte du inte en korthår då, om du nu inte gillar hans långa päls? Var också kommentarer jag fick. Ja.. Skulle jag köpa collie igen skulle jag nog det. Men när jag köpte Kezo visste jag väldigt lite om de korthåriga och alla långhårsägare skryter om hur lättskött colliens päls är så jag tänkte att det nog skulle gå fint! Hade han inte hatat att bli borstad så mycket som han gör hade det kanske gjort det också. Om det inte vore för det där våtexemet..

Varför inte motionera på annat sätt då, om han nu inte klarar av vattnet? Fick jag också höra. Både Kezo och jag tycker så mycket om att bada att jag faktiskt väljer det framför en fin päls. Jag tror också att han som agilityhund faktiskt mår bra av simningen under sommaren och att få aktiviteter faktiskt fyller samma funktion.

Jag bryr mig egentligen inte om vad andra tycker och jag kan väl till viss del förstå att många faktiskt älskar den vackra pälsen och är beredda att jobba för att ha den kvar. Dock är jag rätt glad att pälsen inte betyder lika mycket för mig!

Anledningar att kapa pälsen:

– Slippa våtexem på sommaren.

– En piggare hund varma dagar. Känns mer ok att träna och tävla agility i värme.

– Jag ser faktiskt hur min hund ser ut!

Jag slipper mycket pälsvård.

Det roliga är att jag ALDRIG fått negativ kritik i agilitysammanhang. Bara positiva kommentarer även från andra collieförare. Är vi mer måna om våra hundars välmående inom agilityn än i övriga hundvärlden? Prioriterar en pigg och inte för varm hund framför en vacker pälsbomb?

Pesto verkar, peppar peppar, inte få mycket päls alls! Fortsätter det så får han behålla det lilla han har. =)

Annonser

5 reaktioner på ”Att klippa, eller inte klippa

 1. JAg tror att agilityfolk bryr sig lite mindre om utseendet på hundarna… Mammas collie har precis fällt ur, och på sina ställen har hon alldeles lagom med päls tycker jag. Men byxorna, kragen och det där stripiga under magen… JAg ville bara ta fram furminatorn och saxen…

 2. Intressant läsning. Har en jättepälsad sheltie som jag funderar på att klippa ner….Lite tveksam…Men tror det skulle vara bra för honom!

  Lycka till med dina hundar!

  Anette

 3. Jag förstår inte alls resonemanget att man inte får klippa ner ”den fina pälsen”… Vad i hela friden spelar en fin päls för roll om hundens allmäntillstånd försämras av det? Jag tycker det är vansinne! Om Kezo mår bättre av det så kör på!
  Utseendehetsen som genomsyrar hela jäkla samhället gör mig galen! Min hund hade gärna fått ha svans i pannan och horn i rumpan förutsatt att han fyller den funktion jag vill ha!
  Du vill ha en GLAD hund som mår bra, inte en snygg hund som mår dåligt…

 4. Vad har du egentligen för mål med Kenzo? Ska han bli utställningschampion? Ska han ställas alls? Det är ju egentligen enda anledningen att hålla en hund långhårig av skönhets-skäl. Om du dessutom inte känner att du orkar med att ta hand om pälsen (borsta mm) och att han dessutom får våteksem så mår han väl eg hälsomässigt mycket bättre kortklippt. Jag kan absolut inte förstå argument som talar mot att låta hundarna simma om dom älskar att simma och som dessutom hjälper dom att stärka muskler som dom behöver i agilityn. Det blir ju också en hälsofråga, för att inte tala om livsglädje om den får göra något som den tycker är roligt. Tycker du har bra många fler fördelar med att raka än nackdelar.

  Tyvärr så är det ju säkert många som ingår i rasklubben som tycker att rasen ska se ut på ett visst sätt, och dom har väl skarpa åsikter om vad man ska och inte ska göra. Jag resonerar ju faktiskt så att jag köpte hunden pga av egenskaper och inte på utseende, och isåfall så spelar det väl inte heller någon roll vilken längd på pälsen den har så länge den kan göra det som jag planerade att den skulle göra. 😛

 5. Herregud vad folk orkar bry sig om skitsaker! Klart Kezo ska få simma utan att få våteksem och klart att han ska få vara piggare och mindre varm på sommaren när det är så lätt fixat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s