Villa, volvo, vovve och vit

Jag lever ett rätt göttigt liv. Jag gissar att fler med mig gör det i vårt land idag? Har vi det så bra att vi inte orkar tänka utanför vår egen bubbla? Har vi det så bra att vi inte kan föreställa oss att andra inte har/har haft det lika bra? Att vi tänker att vadå, mina åsikter, tankar och funderingar är ju de rätta. Tycker inte JAG att något är rasistiskt så är det inte det för jag använder inte ord som negerboll i ett syfte att kränka andra. Om andra känner sig kränkta av ordet är det inte mitt problem. Det här är mitt land och jag har alltid använt ordet i syfte att beskriva något gott! Jag är inte rasist.. men…

Visste ni att biskvier förr kallades för negermage? Av någon anledning görs det inte längre, kan du gissa vilken?

I den HÄR artikeln kan man läsa det här:

En del gillar att hävda att de inte alls menar något illa med användandet av ordet och att de har all respekt för svarta. Det är inte sant, och det visar sig när personen upplyses om att svarta ser ordet som stötande. Då kommer försvarstalen: ”jag har alltid sagt så här”, ”jag menar ju inget illa med det”. Dessa personer har absolut ingen respekt för afrikaner. Svarta har aldrig själva kallat sig negrer. En neger är en degraderad, sinnesslö, lägre stående människa och att kalla någon neger och inte mena något illa med det är att likna vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa med det.”

NYAMKO SABUNI , RIKSDAGSLEDAMOT FOLKPARTIET

Den svarta dockan som är bortklippt i Kalle Ankas jul (tillsammans med en blondin och en karikatyr av en jue) är en Pickaninny. HÄR finns en beskrivning av vad en sådan är.

”Vet ni inte vad en Blackface/Pickaninny” är så får ni en kort sammanfattning här:
Det är en djupt rasistisk nidbild om amerikanska svarta som spreds under samma tidsperiod som vi i Sverige vevade runt med Rasbiologi och det Rasbiologiska Institutet.
De framställdes som slöa och dumma individer som inte kunde ta hand om sig själva, de var promiskuösa och gudalösa som skulle behandlas som en lägre stående klass.”

Ur bloggen Scaber Nestor

Det är svårt att veta såna här saker om man inte är påläst. Jag menar inte att det är en självklarhet att alla ska veta. Det jag vill är att man innan man postar något argt och hatiskt meddelande på de sociala medierna bör läsa på lite först. Varför togs det här beslutet? Av vem togs det? För det har ju ingenting med SVT att göra. Eller Sverige. Det är Disney som valt att klippa bort en del av en mycket gammal tecknad film för att den anses stötande och kränkande av en viss del av vår befolkning. Kanske kan vi bjussa på det? Vara glada över att det händer saker i rätt riktning. Kanske kan vi till och med sträcka oss så långt att vi väljer att säga chokladboll?

3 reaktioner på ”Villa, volvo, vovve och vit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s