Fina flickor skjuter ingen hare – version 2

Att bildgoogla ordet superhjälte är skrämmande. Inte, hjälp det finns skurkar, utan, hjälp, är det här vad vi visar våra barn av kvinnligt och manligt i hjältegenren??

De kvinnliga hjältarna har ofta väldigt lite kläder eller kläder som tydligt visar en smal kropp med stora bröst och inte en synlig muskel i sikte! De manliga hjältarna har heltäckande kläder (som oftare täcker ansiktet än hos kvinnorna då vi ju vill se hur välsminkade de är??) som visar mängders med muskler. På alla bilder utom en där män och kvinnor finns med på samma bild har männen en mer framstående position och visas större. Där kvinnan syns framför mannen har mannen fri sikt under kvinnans trosor.

Nej, de här bilderna är inte de enda som kommer upp. Men de kommer upp bland de första i sökningen. Förutom de med bara kvinnor på eller kvinna framför mannen. För att få upp de bilderna fick jag söka på kvinnliga superhjältar.

Intressant läsning om fenomenet stora bröst på kvinnliga hjältar finns HÄR

2 reaktioner på ”Fina flickor skjuter ingen hare – version 2

  1. Superhjältar är ett manligt fenomen. Som manga i Japan. Det är deras egon och fantasier som speglas. Jag tror definitivt inte att brösten är stora pga av muskelmassan. Det handlar om unga pojkars fantasier. Jag ser min bror och hans kompisgäng framför serietidningarna när vi var små. Själv växte jag upp med Xena the Warrior Princess. Hon visar visserligen en hel del hud men jag kan intyga att jag aldrig tänkte på hur hon var klädd när jag såg serien (http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdE4YEjKs5ULwjhpN5lVw-vb0aS2lQK9DMnAjwWtwRAwafNpXWYNy5Fw). Jag tänkte på hur modig, stark och fantastisk hon var. Ville bli precis som henne! Det är inte förens nu i vuxen ålder som jag ”ser” och blir illa berörd av hur hjältinnorna avspeglas. Men jag blir nästan mer illa berörd av att ändra kön i bilden istället för att skapa en ny bild. Superhjältinnor för framtiden!

  2. Precis det du skriver: ”Jag ville bli precis som henne” är det som gör det hela problematiskt. Jag tror inte heller att barn stör sig på bilden de ser av superhjältinnor. Dock formas de av den bilden vi ger dem och den man ser upp till vill man likna. Undermedvetet förstärks barnens tankar om vad som är kvinnligt respektive manligt där kvinnan inte BARA får vara stark och hjältemodig utan utöver detta måste vara snygg med stora bröst. Precis som det måste vara svårt för pojkar att eftersträva bilden av män som stora muskelpaket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s